ASTEYA
top of page

ASTEYA

Jak skutečné zbohatnout


अस्तेयप्रतिष्ठायां सर्वरत्नोपस्थानम्

asteya-pratiṣṭhāyāṃ sarva-ratnopasthānam

Když se jogín utvrdí v asteyi, tedy nekradení, dosáhne veškerého blahobytu.

PYS 2.37


"Když člověk přestane okrádat druhé, objeví se blahobyt (materiální, duševní i duchovní)."

~ Sharon Gannon


Jako jednu z pěti jam představuje Patañjali praxi nekradení jako způsob, jak ve všem vidět vzácnost. Slovo ratna, které znamená drahokam, označuje prosperitu. Ta se objevuje, když přestaneme brát druhým věci, které nám nepatří. Je to jedno z pěti navrhovaných omezení našeho chování vůči druhým, pokud chceme jógu, stav, kdy nám nic nechybí, jak jej popisuje Sri Brahamananda Sarasvatí.


Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začlenit asteyu do našeho každodenního života, je veganský životní styl. Je to jeden z nejjednodušších způsobů, protože jej můžete provádět několikrát denně bez jakéhokoli dalšího úsilí. V obchodě můžete jít k regálu s rostlinnými alternativami, místo abyste šli k tomu, kde je mléko určené pro kravičky. Místo konzumace vajec, která byla ve skutečnosti určena k ochraně malých kuřat při jejich příchodu na svět, a ne k propadnutí kovovými klecemi, v nichž jsou často uvězněny slepičí matky, si vyberte z nepřeberných možností, jak získat potřebné bílkoviny, například cizrnu, čočku nebo quinou. Více o tom, že veganství je cestou k józe, se dočtete v knize Sharon Gannonové "Jóga a veganství".


Odkazování na práci druhých, například na knihy, které napsali, myšlenky, které sdíleli, nebo slova, která řekli, je další skvělou příležitostí, jak asteyu více zpřítomnit ve svém životě. Jednou za čas se nám opravdu zalíbí to, co jsme se naučili od jiné bytosti. Možná nás to inspiruje natolik, že chceme, aby se o tom dozvěděl celý svět. Vytváříme semináře a dokonce i školení, která tyto myšlenky šíří. Možná upadneme do pasti přesvědčení, že jsme to byli my, kdo s nimi přišel, a v určitém okamžiku se přestaneme odvolávat na své drahé učitele nebo je citovat. Naznačujeme, že jsme velkým tvůrcem něčeho, a tím se dopouštíme intelektuální krádeže. Podle Patañjaliho tento malý sebestředný způsob chování nepřinese žádné skutečné bohatství. Buďte vděční za své učitele a jejich učení. Uznávejte je jako zdroj nástrojů a myšlenek, které sdílíte s ostatními, a bohatství na různých úrovních se nakonec, ale nevyhnutelně objeví. To neznamená, že musíte pouze odříkávat a kopírovat slova, ale že vy sami jste za všech okolností naplněni vděčností za zdroj materiálu, který předáváte, abyste jeho podstatné světlo mohli předávat svým posluchačům a studentům.


Uvědomění si pravého světla, puruši, toho, které je neustále přítomné v každém a ve všem, povede ke stavu, kdy vám nic nechybí. Vše je zde a teď a nic dalšího nepotřebujete. Vy jste to. Jakýkoli pocit, že nemáte dost nebo že vám něco chybí, ustoupí a objeví se pravé, věčné bohatství na všech úrovních.


Autor Moritz Ulrich

Originál: https://jivamuktiyoga.com/fotm/asteya/

Přeložila Irena Hovorková, květen 2023

bottom of page