Naučte se, jak bojovat Dobrý Boj
top of page

Naučte se, jak bojovat Dobrý Boj

Autor: Manorama D´Alvia, Luminous Soul and Sanskrit Studies Methods

Mnoho studentů se mě ptá: "Jak mohu ve své praxi pracovat s mantra jógou a nadam?".


Mantra jóga a nadam (pozn.překladu: nadam, neboli zvuk, vibrace) je tak rozsáhlé, obrovské a bohaté téma. Je to prostředek k poznání mystického zvuku ticha, který ve vás přebývá.


"Zůstaňte zapojeni a něco dělejte." ~ Manorama

Tato první zásada z metodiky Luminous Soul and Sanskrit Studies Methods je pro práci s mantra jógou zásadní. Nemusíte dělat všechno, ale musíte udělat aspoň něco.


Často se stává, že jsme zahlceni, když přemýšlíme o tom, jak přistupovat k praxi, jako je mantra jóga a nadam. Ale právě přístup je rozhodující. Přístup, který používáte, je to nejdůležitější. Rozhodující je postup. Pokud k tématu přistupujete se smyslem pro proces a smyslem pro to, abyste zůstali otevření, zapojení, něco dělali a spojili se s tím, pomalu a postupně se vám vše začne otevírat.


Přístup k jógovému učení s tímto principem světlé duše "zůstat zapojený a něco dělat" pomáhá studentům, aby nebyli zahlceni a neuzavřeli se.


Cvičení

  • Zhluboka se nadechněte a vydechněte.

  • Trochu se uvelebte ve svém těle.

V metodě Světlé duše nejsou meditace a zpěv dveřmi, kterými byste utíkali před svým já. Meditace není útěk z vašeho mizerného života. Meditace je, že se ve svém životě stáváte více přítomnými ve všech směrech. Je to, že se stále více dostáváte do kontaktu s tím, co je váš skutečný život, a z tohoto pochopení pak žijete.

  • Invokační Verš

Zpívejte tento verš třikrát týdně po dobu jednoho měsíce.


Om

namah śivāya gurave

nāda-bindu-kalātmane

nirañjana-padam yāti

nityam yatra parāyanah


***

Vzdáváme úctu Pánu Šivovi, vnitřnímu guruovi a vůdčímu světlu.

Toto vnitřní světlo se zjevuje jako nada, bindu a kala.

Ten, kdo se s tímto vnitřním světlem spojí a respektuje ho, překoná ztotožnění s tělem a myslí, prožívá velkou radost a realizuje nejvyšší Já.


Překlad: Manorama


  • Tiše se posaďte a začněte pracovat s pojmem ticha. Všechny mantry vyzařují z ticha. V józe není ticho jen nepřítomností mluvení, je to nepřítomnost myšlenek.

  • Poté, co se posadíte k meditaci, budete intuitivně vnímaví k tomu, abyste začali pracovat s hlubším významem tohoto verše.

Práce s mantrou


Podívejme se, jak k této mantře přistupovat. Prostřednictvím mantry vyjadřujeme úctu Pánu Šivovi, který je zdrojem sanskrtu. A zdrojem sanskrtu je bindu, bod. A zdrojem sanskrtu je rytmus. Šiva je známý jako vnitřní guru nebo vnitřní světlo, vnitřní zářivost.


Šiva je vnitřní záře, která existuje v nás všech. A tento vnitřní průvodce se projeví jako nada, jemný zvuk, bindu, bod neboli vědomí, a kala za nimi oběma. Ten, kdo se tomuto světlu věnuje, ten, kdo mu věnuje pozornost, ten, kdo tráví čas rozjímáním o světle, bytím se světlem, láskou ke světlu, světlu rozumí.


Se světlem musíte také trochu bojovat, abyste mu porozuměli. Ale nechápejte mě špatně. Trochu, jak se říká ve španělštině, trochu pelea, trochu potyčky. Tím bojem myslím to, že se proti němu trochu přitlačíte. Snažíte se to pochopit, ale ještě si nejste úplně jistí. Žít v boji samozřejmě není dobré, to není myšlenka jogínů.


Ale bojovat o jasnost a naučit se umět dobře bojovat, bojovat kvůli vztahu, je důležité. Bojovat kvůli vztahu, kvůli pochopení svého Já. Ten, kdo se spojí s tímto vnitřním světlem, je ten, kvůli komu bojuje. A ten, kdo o to tolik stojí, si to uvědomí. Je to tak jednoduché.


***


© 2015 Sanskrit Studies/ Luminous Soul & Manorama

Přeložila Iris Hovorková, červen 2023

bottom of page